Često postavljana pitanja

Koje vrste kontaktnih sočiva su na raspolaganju?

Postoje različite vrste kontaktnih sočiva u zavisnosti od različitih kriterijuma:

  1. prema vrsti materijala - tvrda (PMMA), gas propusna (GP) i meka;
  2. prema načinu nošenja - za dnevno nošenje i za produženo nošenje (mogučnost spavanja sa sočivima);
  3. prema režimu zamene - dnevna, dvonedeljna, mesečna, tromesečna, šestomesečna, godišnja;
  4. prema dizajnu - sferna (za korekciju miopije/hipermetropije), torična (za korekciju astigmatizma) i bifokalna/multifokalna (za korekciju prezbiopije).

Da li je velika razlika između sočiva za dnevno i produženo nošenje?

Da. Sočiva za produženo nošenje proizvedena su od materijala koji omogućava protok veće količine kiseonika do oka, što ih čini sigurnim i bezbednim za nošenje u toku sna. Zakonom se propisuje maksimalno vreme korišćenja sočiva za produženo nošenje.

Koliko traje privikavanje na kontaktna sočiva?

U zavisnosti od osetljivosti Vaših očiju i opredeljenja za meka ili tvrda / gas propusna sočiva, trebaće Vam od jednog dana do dve ili više nedelja za privikavanje.

Koje kontaktno sočivo je adekvatno za mene?

Pre svega, Vaša kontaktna sočiva moraju da obezbede dobru oštrinu vida uz korekciju miopije, hipermetropije, astigmatizma, prezbiopije, ili nekog drugog problema oka.
Zatim, sočiva moraju dobro da stoje na oku. Da bi se to postiglo, sočiva se proizvode u različitim kombinacijama dijametara i baznih krivina. Vaš oftalmolog je stručan da ustanovi koji dijametar i bazna krivina sočiva najbolje odgovaraju Vašem oku.
Osim toga, možete imati i neke druge medicinske potrebe i probleme (suvo oko, i sl.), koji će uticati na izbor odgovarajućeg sočiva.
Na kraju, uzećete u obzir i Vaše lične želje - izbor boje, mogućnost produženog nošenja, i sl.

Da li se recept za kontaktna sočiva razlikuje od recepta za naočare?

Da. Da biste poručili kontaktna sočiva morate imati odgovarajući recept sa preciziranom dioptrijom, veličinom (dijametrom), baznom krivinom i vrstom sočiva.

Da li je neophodna redovna kontrola kod oftalmologa iako se recept nije promenio?

Naravno. Redovna kontrola je neohodna ne samo zbog provere recepta već zbog kontrole zdravlja oka, s obzirom da korišćenje sočiva može dovesti do određenih problema bez vidljivih simptoma.

Da li kontaktna sočiva mogu da čistim vodom?

Ne. Nemojte nikada koristiti vodu za čišćenje Vaših sočiva. Ukoliko to učinite, to neće uticati samo na kvalitet sočiva, već mikroorganizmi u vodi mogu dovesti do ozbiljne infekcije oka. Za održavanje i čišćenje Vaših kontaktnih sočiva koristite odgovarajući rastvor za pravilnu negu.

Mogu li koristiti kontaktna sočiva prilikom plivanja?

Najbolje bi bilo da ne koristite Vaša kontaktna sočiva prilikom plivanja, tuširanja, i sl. s obzirom da bakterije koje se nalaze u vodi mogu dovesti do infekcije oka.

Šta da radim ukoliko su mi oči suve prilikom nošenja sočiva?

Suvo oko je jedan od razloga odustajanja od kontaktnih sočiva. Zbog toga je potrebno da koristite veštačke suze po preporuci Vašeg oftalmologa s obzirom da nisu svi proizvodi kompatibilni sa sočivima.

Šta je to bazna krivina?

Bazna krivina je jedan od osnovnih parametara kontaktnog sočiva. Da bi kontaktno sočivo bilo komforno za nošenje mora dobro da stoji na oku i omogući adekvatnu razmenu suza i prenos kiseonika. Bazna krivina kontaktnog sočiva predstavlja zakrivljenost rožnjače i određuje je oftalmolog na osnovu keratometrijskih mera rožnjače. Kod većine proizvođača razlikuju se tri osnovne bazne krivine: strma 8.3/8.4, srednja 8.6/8.7 i blaga 8.9/9.0.

Da li kontaktna sočiva imaju UV zaštitu?

Pojedina kontaktna sočiva imaju UV zaštitu u materijalu kao zaštitu od UV zraka koji mogu eventualno uzrokovati kataraktu i druge probleme oka. UV bloker na sočivu nije vidljiv golim okom. Ipak, treba imati na umu da kontaktno sočivo ne pokriva celo oko, i u tom smilsu ne može da zaštiti oko od UV zračenja kao sunčane naočare.

Šta je dijametar kontaktnog sočiva?

Dijametar kontaktnog sočiva je prečnik sočiva i izražava se u milimetrima.

Da li postoje kontaktna sočiva sa kojima je moguće spavati?

Da. Kada govorimo o mekim kontaktnim sočivima to su sočiva koja se proizvode od silikon-hidrogel materijala koja omogućavaju protok prirodnog nivoa kiseonika do oka i bezbedno i zdravo nošenje sočiva i tokom noći.

Šta je astigmatizam?

Astigmatizam je stanje oka kod koga rožnjača nema regularni simetrični sferni oblik, poput teniske lopte, već ima oblik ragbi lopte. Zbog neregularnog oblika rožnjače, oko ima poteškoće u fokusiranju svetlosti, što za posledicu ima zamućen, nejasan vid. U zavisnosti od stepena astigmatizma, simptomi mogu biti zamućen vid, umaranje očiju, suve oči, glavobolja, i sl. Astigmatizam je moguće lako dijagnosticirati pregledom kod oftalmologa a koriguje se toričnim kontaktnim sočivima, mekim i gas-propusnim, i naočarima.

Šta je prezbiopija?

Prezbiopija je prirodna pojava kod koje oko nije više u mogućnosti da fokusira predmete u blizini. Najčešće se javlja u četrdesetim godinama života, kada se javljaju problemi prilikom čitanja, rada za kompjuterom i sl. Za osobe sa prezbiopijom karakteristično je da imaju potrebu da približavaju meni, knjige, časopise da bi bili u mogućnosti da ih pročitaju. Osim multifokalnih naočara koje su do skoro bile jedino rešenje, za korekciju prezbiopije koriste se i multifokalna kontaktna sočiva koja omogućavaju dobar vid na svakoj udaljenosti, i blizu i daleko. Ova sočiva su raspoloživa u bifokalnom i multifokalnom dizajnu, prema materijalu mogu biti meka i gas-propusna, a prema režimu nošenja sočiva za dnevno i produženo nošenje.

Mogu li koristiti šminku za oči kada nosim sočiva?

Za većinu korisnika sočiva, upotreba šminke potpuno je prihvatljiva. Vodite računa da uvek prvo stavite sočiva a nakon toga nanesete šminku i da Vam ruke uvek budu čiste. Takođe, savetujemo da proverite sastav šminke koju koristite i da odaberete onu koja je namenjena osetljivim očima. Ukoliko se javi bilo kakva iritacija, konsultujte Vašeg oftalmologa.